11
FEB
2014

Mooi onderzoek over Vetvrij of Suikervrij dieet ?

Posted By :
Comments : Off

Vetvrij? Suikervrij? Welk dieet werkt het best? De een-eiïge dokterstweeling Xand en Chris van Tulleken probeerde het uit.

Het lijkt er op dat de oorlog aan suiker nu officieel verklaard is. Daarnaast gaat ook de strijd tegen vet door. Nog steeds komt het ene wonderdieet na het andere bovendrijven – al dan niet gehyped door social media.

Tijd voor een reality check, vonden de Britse dokters én eeneiïge tweeling Chris en Xand van Tulleken.

Zij besloten aan den (identieke) lijve te ondervinden wat het beste werkt. Xand ging voor een maand vetrijk eten, zonder koolhydraten (lees: suiker). Chris waagde zich aan een streng vetarm dieet (niet meer dan 2% vet) met veel koolhydraten. Het verslag van hun dieetmaand was te zien in een BBC2 Horizon documentaire. Beiden kregen ‘dieetles’, ondergingen fysieke en cognitieve testen. Beiden vielen af. Het eindresultaat verraste beiden.

Plezier in eten
Xand vertelt in een artikel in The Daily Mail over zijn ervaringen. Beide diëten bleken ‘ellendig’. Xand miste de koolhydraten en vooral groente en fruit, en raakte geconstipeerd. Chris had voortdurend honger en bleef maar snacken. Voor beiden nam het plezier in eten merkbaar af.

Cognitieve en fysieke testen
Xand viel meer af dan Chris, maar beleefde daar weinig plezier aan. Een van de bijverschijnselen van een dieet met weinig koolhydraten is dat het lichaam ketonen gaat aanmaken als brandstof voor de hersenen. Die functioneren immers niet op vet. Maar ketonen zijn een stuk minder efficiënt als hersenvoedsel dan koolhydraten. Dat bleek uit de cognitieve test. Xand en Chris kregen ieder £100.000 om mee te handelen op de beurs (in een simulatie). Chris verdiende drie keer zo veel als Xand – die weliswaar niet hongerig, maar ook niet ‘scherp’ was. Bij de fysieke test werden de broers onderhanden genomen door het hoofd voeding van Team Sky Cycling. Chris fietste Xand er bij iedere test fluitend uit. Uit de bloedtesten kwam naar voren waarom Xand zo langzaam en traag was: zijn lichaam haalde energie niet alleen uit de eiwitten van zijn dieet, maar ook uit het afbreken van zijn spierweefsel.

Verslavende combinatie
De conclusie ligt voor de hand: vet en suiker heb je beide nodig. Het gaat niet om het uitbannen van de één of de ander. De echte ‘schurk’ schuilt in bewerkt voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte. “Het is te gemakkelijk om vet of suiker te demoniseren, dat biedt je de kans op andere manieren te ontsnappen”, zegt Chris van Tulleken opExpress. “De vijand staat recht voor ons, in de vorm van bewerkte voedingsmiddelen”. Dat ontdekte de tweeling in een gesprek met professor Paul Kenny, die de doortraptheid van die vijand liet zien met een fascinerend rattenexperiment. Gaf hij de ratten een vetrijk of juist suikerrijk dieet, dan veranderende er maar weinig in hun gedrag en gewoonten. Maar gaf hij ze chocola, koekjes en cheesecake (50-50% suiker/vet), dan veranderde het gedrag radicaal. In plaats van zich helemaal vol te proppen, bleven de ratten steeds opnieuw terugkomen bij de cheesecake en eraan dóóreten. Ze werden dikker, minder actief, sliepen veel meer en bewogen maar weinig. Het zelf-regulerende systeem dat normaal waarschuwt als ze genoeg hadden, ging gewoon ‘uit’. Daar zit ‘m de crux, volgens de Tullekens.

Hun eindconclusie? Als je wilt afvallen, vermijd dan bewerkte voedingsmiddelen met suiker en vet. Deze hebben een geniepige invloed op je brein waardoor je heel gemakkelijk te veel eet. Wring je zelf dus niet in allerlei bochten over wat je eet en maak het je vooral niet moeilijk. Eet gewoon ‘natuurlijk’ bereid voedsel en vermijd de zgn.highly processed foods. Zo makkelijk kan het zijn.

Overgenomen uit: www.Foodlog.nl