Vitae Cardiotraining en Circuitfitness

De Fons Vitae locatie van Vitae is in 2014 volledig vernieuwd en beschikt over een prachtige fitnessruimte,  ingericht met cardio- en krachttoestellen. Afhankelijk van de doelen van de deelnemer wordt er een programma op maat gemaakt. Ook is het mogelijk om een meting te krijgen over de fysieke gesteldheid. Er wordt dan gekeken naar het gewicht, vetpercentage, spiermassa, bloeddruk en conditie.

IMG_6111Vitae Cardiotraining

Deze training vindt plaats op een verscheidenheid van cardiotoestellen, zoals een crosstrainer, loopband , stairwalker, roeimachine of fiets. Met behulp van een hartslagmeter wordt er getraind om conditie te verbeteren of om af te vallen. Afhankelijk van de persoon wordt er in een bepaalde zone getraind om het beoogde doel te bereiken. Voor de afwisseling wordt er na 10, 15 of soms 20 minuten gewisseld van toestel. Van elk toestel kunnen de resultaten in een persoonlijk schema worden bijgehouden.

Wat is cardiotraining?

Cardiotraining houdt eigenlijk in dat je je uithoudingsvermogen traint, dus het vermogen van je lichaam om gedurende langere tijd een bepaalde activiteit vol te houden. Dit wordt ook wel duurconditie genoemd. Bij cardiotraining en cardio fitness train je op 55 % tot 75% van je maximale hartslag. Om je maximale hartslag te bepalen kun je de volgende regel nemen. 220 – je leeftijd = je maximale hartslag.

Afvallen en cardiotraining

Cardiotrainingen zijn door hun intensiteit en duur ook ideale trainingen om vet te verbranden. Als je dus wilt afvallen zijn cardiotrainingen een goed hulpmiddel. Tijdens de activiteit wordt de energie in je lichaam met behulp van zuurstof verbrand, dit wordt ook wel de aëroob energiesysteem genoemd. Hiervoor zijn 2 brandstoffen belangrijk, namelijk koolhydraten en vetten. Als de verbranding in je lichaam d.m.v. zuurstof gebeurt wordt er in het begin koolhydraten, maar later vetten verbrand. Ideaal dus voor het afvallen.

Vitae Circuitfitness

Vitae heeft een uitgebalanceerd programma waarin gestructureerd alle spiergroepen getraind worden. In de circuitfitness wordt een opbouwend schema van 18 oefeningen in een jaar afgewerkt. Daarin worden armspieren, buikspieren en beenspieren afwisselend in serie getraind. Door met relatief lichte gewichten en veel herhalingen te werken, ontstaat er een hoge verbranding en is de kans op blessures gering. Elke training wordt afgesloten met een cooling down. Zeer geschikt voor onze doelgroep van 40+.

Wat is circuitfitness?

Circuitfitness is een fitnessworkout in groepsverband waarbij krachtoefeningen op tijd worden uitgevoerd. Hierbij worden alle spiergroepen afwisselend getraind in een hoog tempo. Deze combinatie van spiertraining op een tempo zorgt niet alleen voor sterke en soepele spieren, maar ook voor een betere conditie.

Combinatie

Een combinatie van cardiotraining en circuitfitness is natuurlijk ook mogelijk. Veel lessen beginnen met een half uur cardiotraining en vervolgen met circuit fitness. Ondanks dat we bij Vitae met vaste groepen werken is er altijd mogelijkheid voor het individu om zelfstandig te trainen.

Dumbelserie en buiksessies

Aan het einde van de les wordt naar wens dumbel en/of buiksessies gedaan. Dit zijn korte series van verschillende oefeningen, waar de armen met dumbels (haltertjes) getraind worden en/of de buik op talloze manieren (schuin, recht, boven, onder, core etc.) aangepakt wordt op een verantwoorde manier. Na een paar lessen zult u snel verbetering zien in sterkte en capaciteit.