Vitae Pilates werkt vanuit de basisprincipes van de pilates-filosofie: training van lichaam en geest. Om deze samenwerking te bereiken bestaan er een serie speciaal ontwikkelde pilatesoefeningen. Door de samenwerking tussen lichaam en geest bereik je een algehele goede conditie. Je voelt je lekker in je lijf en in je geest. Lichaam en geest raken goed in balans. Pilates betekent dat je zeer bewust beweegt – met concentratie, controle, coördinatie, flow, precisie en een diepe ademhaling. Je werkt vanuit je centrum of “powerhouse”.
Als je regelmatig en met precisie traint zul je veel sterker en flexibeler worden.
Ook zullen je wervelkolom en je gewrichten veel soepeler worden. Je buikspieren en bekkenbodemspieren
(het powerhouse) zullen enorm versterken. Je longcapaciteit en je bloedcirculatie zullen toenemen.
Hierdoor zal je totale lichaamshouding verbeteren en ga je “lichaamsbewust bewegen” .
De effecten van Vitae Pilates zullen zijn:
- Toename algehele lichaamskracht
- Toename souplesse
- Platte buik
- Goed gevormde dijen en billen
- Slankere taille
- Verbeterde lichaamshouding
- Verhoogd energieniveau
- Grotere capaciteit van de luchtwegen
- Verbeterde botdichtheid
- Verbeterde bloedsomloop
- Toename beweeglijkheid van de gewrichten
- Verbeterde ademhaling
- Toename zelfvertrouwen
Veel oefeningen zijn grond oefeningen en voor iedereen toegankelijk. Speciaal voor mensen die een conventionele training niet aan kunnen door fysiek ongemak als bijvoorbeeld hoge bloeddruk, diabetes of zwaarlijvigheid, biedt de Pilates van Vitae een goed alternatief.
Joseph Pilates
De Pilates methode is genoemd naar Joseph Pilates (1880-1967), een gedreven en briljant docent, die zijn methode “The Art of Contrology” noemde. Joseph Pilates geloofde in de kracht van de geest om het lichaam te beheersen. En in de kracht van het lichaam om de geest te ondersteunen.
Op 85- jarige leeftijd zei Joseph over zijn Pilatesmethode: “I must be right. Never an aspirin, never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier!” Pilates noemde zijn methode ook wel “the art of Contrology”.