Yoga heeft iedereen iets te bieden:  hoe je contact met jezelf kunt maken; volwassenen technieken leren om te mediteren en je lichaam flexibel te houden. Ademhaling is altijd de verbinding tussen lichaam en geest. De docente Barbara geeft al jaren workshops yoga aan verschillende groepen . Haar lessen bevatten onderdelen uit Ashtanga, Kundalini en Raja yoga, met een accent op ONTSPANNING! Dus iedereen kan meedoen.

yoga basis

In het westen is er pas een beduidende aandacht voor de beoefening van yoga sinds de laatste helft van de twintigste eeuw. Meestal gaat het daarbij om ontspanningsoefeningen uit de hatha-yoga, die als heilzaam worden ervaren bij door een jachtig leven opgebouwde spanningen.  Bij ons wordt yoga gezien als bevorderlijk voor de gezondheid en wordt het vaak zonder religieuze bedoelingen beoefend. Hatha-yoga bestaat grotendeels uit asana’s (lichaamshoudingen) en pranayama (ademhalingstechnieken). De hatha-yoga vormt de basis voor veel andere, verder ontwikkelde soorten fysieke yoga.

Ashtanga en het vergelijkbare poweryoga zijn eveneens fysieke yogasoorten, waarbij verschillende lichaamsposities elkaar in series opvolgen. Dit wordt bij deze yoga’s een flow genoemd. Deze yogavormen vragen meer kracht, uithoudingsvermogen en balans. . Verder hebben Pilates en de Vijf Tibetanen verwantschap met hatha-yoga.

Kundalini is gebaseerd op het opwekken van de psychische kracht, ook wel de goddelijke kracht (slangenkracht: kundalini) in het lichaam te wekken en te laten opstijgen en zo de verlossing te realiseren. Deze methode verlangt controle over de automatisch verlopende lichaamsprocessen.

Het doel van Raja-yoga is om door een volledige beheersing van de geest tot eenwording oftewel yoga te komen en daarmee tot bevrijding (kaivalva of moksha) Een dergelijke beheersing wordt verkregen door de beoefening van eenpuntige concentratie van de geest. Raja-yoga is daarom de kunst en de wetenschap van de concentratie par excellence en vormt als zodanig een essentieel onderdeel van andere vormen van yoga, zoals jnana-yoga en bhakti-yoga.

Wanneer u zich wilt opgeven klik hier en vul het formulier in. Onze yoga lessen vallen in de prijsklasse zaal.