Glycemische index en de Voedselzandloper
Een belangrijk deel van de Voedselzandloper bestaat bij het ontbijt uit de vervanging van “snelle” koolhydraten zoals wit brood, -rijst , -pasta en aardappelen door “langzame”koolhydraten zoals volkoren brood, havermout pap. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de “snelheid” van koolhydraten te maken heeft met de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben.
Volgens Verburgh zorgen deze glucosepieken voor een toename van insuline en ook van IGF (insulin growth factors) die weer zouden leiden tot meer groei en ontwikkeling van weefsels, wat weer een oorzaak zou zijn van snellere veroudering en zo een hogere kans op kanker. Hiermee betoogt hij ook dat suiker naast zetmeel vermeden moet worden in het dagelijks eetpatroon.
Om een idee te krijgen van “goede en slechte” koolhydraten hieronder een lijst met lage en hoge glycemische indexen. Op deze site staat een completere uitleg en overzicht: http://www.glycemische-index.com/
Glycemische index (>55 is hoog)
Voedingsmiddel | Glycemisch Index (Glucose=100) | Voedingsmiddel | Glycemisch Index |
---|---|---|---|
Wit Stokbrood | 95 | Muesli | 55 |
Evergreen met krenten | 66 | Volkoren Tarwebrood | 40 |
Corn Flakes | 85 | All Bran | 35 |
Witte rijst | 70 | Chocolade (>72%) | 22 |
Bier | 110 | Tomatensap | 38 |
Chips | 80 | Cashew Noten | 22 |
Tafelsuiker (sucrose) | 70 | Fructose | 20 |
Aardappelen | 60 | Sla, Broccoli, Tomaat, Courgette | <10 |
Wortel | 35 | Magere Yoghurt | 14 |