06
DEC
2013

Glycemische index en de Voedselzandloper

Posted By :
Comments : 0

Een belangrijk deel van de Voedselzandloper bestaat bij het ontbijt uit de vervanging van “snelle” koolhydraten zoals wit brood, -rijst , -pasta en aardappelen door “langzame”koolhydraten zoals volkoren brood, havermout pap. In z’n algemeenheid kun je zeggen dat de “snelheid” van koolhydraten te maken heeft met de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt als iemand koolhydraten heeft gegeten. Koolhydraten die snel worden afgebroken tijdens de spijsvertering en hun glucose snel afgeven in de bloedbaan hebben een hoge glycemische index, terwijl koolhydraten die langzaam afbreken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgeven een lage glycemische index hebben.

Volgens Verburgh zorgen deze glucosepieken voor een toename van insuline en ook van IGF (insulin growth factors) die weer zouden leiden tot meer groei en ontwikkeling van weefsels, wat weer een oorzaak zou zijn van snellere veroudering en zo een hogere kans op kanker. Hiermee betoogt hij ook dat suiker naast zetmeel vermeden moet worden in het dagelijks eetpatroon.

Om een idee te krijgen van “goede en slechte” koolhydraten hieronder een lijst met lage en hoge glycemische indexen. Op deze site staat een completere uitleg en overzicht: http://www.glycemische-index.com/

Glycemische index (>55 is hoog)

VoedingsmiddelGlycemisch Index
(Glucose=100)
VoedingsmiddelGlycemisch Index
Wit Stokbrood95Muesli55
Evergreen met krenten66Volkoren Tarwebrood40
Corn Flakes85All Bran35
Witte rijst70Chocolade (>72%)22
Bier110Tomatensap38
Chips80Cashew Noten22
Tafelsuiker (sucrose)70Fructose20
Aardappelen60Sla, Broccoli, Tomaat, Courgette<10
Wortel35Magere Yoghurt14

shutterstock_57722833

De Auteur

Reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.