Een avocado per dag houdt het slechte (LDL) cholesterol laag
Uit recent onderzoek blijkt dat het eten van een avocado per dag, als onderdeel van een dieet rijk aan gezonde vetten, kan bijdragen aan vermindering van de slechte soort cholesterol, bekend als LDL. Onderzoekers van de Pennsylvania State University lieten 45 mensen met overgewicht drie soorten cholesterolverlagende diëten proberen. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association. Het ene dieet was een vetarm dieet met veel fruit, vetarme zuivelproducten, gevogelte, volle granen en kleine hoeveelheden rood vlees. De andere twee diëten waren matig hoog in vet, met ongeveer 34% van de verbruikte calorieën per dag afkomstig uit vet. De soorten voedsel en maaltijden waren vergelijkbaar met de vetarme dieet, maar bevatten meer noten en oliën. Eén van de matig vetrijke diëten omvatte een dagelijkse portie avocado. In één maaltijd, de lunch zat kipsalade met een halve avocado, en in het diner zat taco kalkoen met nog een half avocado. De diëten waren vergelijkbaar in termen van macronutriënten (zoals eiwitten en vetten) en calorieën. Het enige verschil tussen de twee was avocado – het andere dieet had dezelfde hoeveelheid vet uit andere bronnen. Aan het einde van de studie, vonden de onderzoekers dat het avocado dieet tot aanzienlijke verminderingen van LDL-cholesterol had geleid, vergeleken met de andere twee diëten. Om het verschil in perspectief te plaatsen, het avocado dieet verlaagde het LDL-cholesterol met ongeveer 14 milligram per deciliter bloed. Vergelijk dat met een daling van ongeveer 7 mg / dL voor de vetarme dieet, en ongeveer 8 mg / dl daling van de matige vet dieet.
“Ik was verbaasd om het extra voordeel [van de avocado] te zien,” zegt Penny Kris-Etherton, een voedingswetenschapper aan de Penn State en de eerste auteur van de studie. “Het is iets in de avocado” andere dan alleen de vet samenstelling, zegt ze. Ze zou follow-up onderzoek willen doen om te kijken naar de bioactieve stoffen in avocado’s, om de toegevoegde verlaging van de LDL-cholesterol in de deelnemers aan de studie kunnen verklaren. Het is ook mogelijk dat de vezel in avocado een rol speelt bij het cholesterolverlagende effect, zegt ze. Maar een waarschuwing voor iedereen die houdt van guacamole: Wanneer het wordt geserveerd met chips, kunnen de calorieën oplopen. Een half kopje guacamole heeft al ongeveer 200 calorieën.