14
NOV
2013

Digitaal programma verbetert de gezondheid van ouderen

Posted By :
Comments : 0

Inactieve ouderen met overgewicht hebben baat bij een programma dat bewegen stimuleert, zo blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Na drie maanden gebruik van Philips DirectLife, een internetprogramma in combinatie met een activiteitsmeter en online coaching, was de dagelijkse hoeveelheid beweging significant gestegen. Bovendien daalde het gewicht, de buikomtrek en het vetpercentage aanzienlijk ten opzichte van de controlegroep. De ouderen die het programma kregen aangeboden, vertoonden na drie maanden ook gunstigere bloedsuikerwaarden. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het Journal of Medical Internet Research.

Bewegingsmonitor
Voor dit onderzoek lieten de LUMC’ers 235 mensen tussen de 60 en 70 jaar oud met een inactieve leefstijl en overgewicht (gemiddelde BMI van 29) aan de slag gaan met het programma. De helft van deze groep fungeerde in eerste instantie als controlegroep. De zestigers namen drie maanden deel aan het beweegprogramma en droegen daarvoor een klein apparaatje bij zich, bijvoorbeeld in hun broekzak, dat precies bijhield hoeveel ze bewogen. Die bewegingsmonitor was vervolgens van minuut tot minuut uit te lezen op de pc en op basis daarvan werd een doel gesteld om de activiteit te verhogen. Een online coach gaf via persoonlijke e-mails feedback op de activiteit en tips en adviezen om meer te bewegen.

Gewicht en tailleomvang
De ouderen die met het programma werkten, bleken na drie maanden per dag 11 minuten meer matige tot flinke inspanning per dag te leveren dan de controlegroep. Ze verloren gemiddeld 1,5 kg lichaamsgewicht, de tailleomvang nam met 2,3 cm af en het vetpercentage daalde met 0,6 procent. Ook de bloedwaarden verbeterden: zowel insuline als Hba1c daalden significant vergeleken met de controlegroep, wijzend op een verbeterde suikerhuishouding.
(persbericht  Netherlands Consortium for Healthy Ageing)

Opmerking: De Philips Direct Life kost €199,=. Het is uiteraard mogelijk met simpeler (en gratis) hulpmiddelen zoals apps beweging vast te leggen en te bepalen hoe een dag is verlopen.  De app “Moves” (IOS en Android) legt per dag en week (hard) loop, fiets en overige bewegingen vast en rekent ook uit hoeveel calorieën zijn verbruikt. Het wordt bijna een sport om steeds weer records te breken en zoveel mogelijke stappen te zetten of kilometers te fietsen. Moves is vernieuwd en is nu nog gratis.

 

Reactie

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.