09
NOV
2015

Het nieuwe Voedingsadvies

Posted By :
Comments : Off

In november kwam de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad uit.

Voor de volledigheid hierbij de samenvatting. Het advies beperkt zich vrijwel geheel tot effecten van voeding op hart- en vaatziekten, diabetes, borst-, long- en darmkanker, de grootste oorzaken van sterfte in Nederland. Dat hier concessies moeten worden gedaan is duidelijk. Melk  voorkomt volgens onderzoek darmkankers, maar geeft tegelijkertijd bij hoog gebruik een grotere kans op prostaatkanker. Echter is deze doodsoorzaak lager ingeschaald dan darmkanker ! Zo zijn er meer “best of worst” adviezen.

Schermafdruk 2015-11-06 15.58.52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van de voedingshypes van de laatste jaren is weinig terug te vinden (geen superfoods, sapjes of langzame koolhydraten) nee zelfs geen espresso’s uit machines maar gewoon weer door de papieren filter !

Alcohol met mate, en niet zoals steeds wordt beweerd geen advies pro rode wijn.

Concluderend het aloude ontbijt en lunch (volkoren brood, kaas, of muesli met yoghurt en fruit) en tussendoor fruit,noten veel thee en (filter) koffie, water en tenslotte aardappelen, groente, vlees/vis zout met mate, lijkt nog steeds de basis voor een gezonde toekomst. En natuurlijk zon (vitamine D) en veel bewegen (vitamine S) !

De PuurGezond Piramide komt dan in de buurt van de nieuwste aanbevelingen:

voedselpiramide

Zonlicht heb je nodig voor de aanmaak van vitamine D in de huid. Naar buiten dus! We kunnen niet zonder zon, natuur en frisse buitenlucht. Minstens een kwartier tot half uur per dag, met handen en hoofd onbedekt.

Laag 6: In de top van de PuurGezond Piramide is een plekje ingeruimd voor extraatjes, zoals een glas wijn, een homemade koekje of een stuk zelfgebakken taart. Hoeveel je daarvan kunt eten? Dat is afhankelijk van je gewicht en je activiteitenpatroon.

Laag 5: Vetten. Belangrijker dan je denkt misschien! Vette producten leveren je onmisbare vetoplosbare vitamines en vetzuren. Kies voor olijfolie en andere plantaardige olie, roomboter en ‘vette’ smaakmakers als pesto, pindakaas en kokosolie.

Laag 4: Eiwitrijke producten, zoals zuivel, eieren, vlees, vis en tahoe. Ze leveren je eiwitten, vitamines en mineralen. Eiwitten geven van alle voedingsstoffen de meeste verzadiging. En vis, vooral vette vis, bevat bovendien unieke omega-3-vetzuren die zo goed zijn voor hart en hersenen.

Laag 3:  Plantaardige producten, die naast groenten en fruit de hoofdrol spelen in het PuurGezond eetpatroon. Het zijn peulvruchten (minimaal 200 gram per week), noten en zaden (25-40 gram per dag) en brood, aardappelen en graanproducten (samen zo’n 250-350 gram per dag). Stuk voor stuk leveranciers van vezels, B-vitamines en ook eiwitten. Eet kleine porties brood, aardappelen, pasta en rijst als je wilt afvallen.

Laag 2:  Groenten en fruit . Eet er ruime porties van: minimaal 300 à 400 gram groenten en 3 stuks fruit per dag. Groenten en fruit zijn niet alleen kleurige smaakmakers, maar leveren je vooral ook heel veel vitamines, mineralen en vezels. Eet ze bij elke maaltijd en ook als tussendoortje.

Laag 1: Vocht. Natuurlijk is dat een echte basisbehoefte. Drink dagelijks minstens 2 liter. Water is de meest pure dorstlesser

Rondom de Pyramide:  Hier staat beweging, op een lekker prominente plek. En terecht, want bewegen is ongelooflijk belangrijk. Beweging versterkt je spieren en botten, verhoogt je stofwisseling, verbetert je conditie, humeur en nachtrust. Beweeg minstens 1 uur per dag!

Copyright: PuurGezond Piramide | PuurGezond/ www.puurgezond.nl

De Auteur