13
MEI
2014

HIT (High Intensity Training)

Posted By :
Comments : Off

Er is de laatste tijd veel positieve terugkoppeling over hoge intensiteits (interval) training (HIT). HIT is een explosieve training waarbij de intensiteit zo hoog mogelijk is en er getraind wordt op 90% ,of in sommige gevallen zelfs meer van de VO2max. HIT is een vorm van cardiovasculaire training die bevorderlijk is voor het verbranden van vet in een korte intensieve training.Onderzoek toont aan dat HIT tot 50% effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training (zoals hardlopen) Verder wordt door HIT het cardiovasculaire uithoudingsvermogen verbeterd, zowel aërobe en anaërobe. 

De gebruikelijke HIIT sessies kunnen variëren van 15-20 tot minuten. Het ‘oorspronkelijke’ protocol is ingesteld op een 2:1 ratio, periodes afwissend voor het herstel en intensieve training. Dus een training waarin lage tot matige intensiteit intervallen worden afgewisseld met hoge intensiteit intervallen. Een interval is een pauze, de tijdsduur tussen twee gebeurtenissen.

Een HIT sessie bestaat uit een warming-up, gevolgd door zes tot tien herhalingen (periodes) van een hoge intensiteit training, gescheiden door gemiddelde intensiteit training en de totale training eindigend met een cooling-down. De hoge intensiteit van periodes/training moet worden gedaan in de buurt van maximale intensiteit en de gemiddelde intensiteit op 50% . Het aantal herhalingen en de lengte van elk, hangt af van de training. Het doel is om ten minste zes cycli te doen en volledige HIT sessies duren minstens vijftien minuten en niet meer dan twintig.

De Multi Skill Fit trainingen op maandag en woensdag benaderen de HIT filosofie, waar na een warming up van circa 20 minuten in 20 minuten hoog intensieve oefeningen gedaan worden in de zaal. De les wordt afgesloten met spel en cooling down van 10-15 minuten. Dit is de beste manier om in korte tijd (1 uur, 1-2 x per week) zowel vet te verliezen als het uithoudingsvermogen te verbeteren. Kijk voor meer algemene achtergrond informatie en uitleg naar de video :