Ouderen bewegen
09
APR
2014

Stappenteller motiveert en bevordert hiermee de gezondheid

Posted By :
Comments : Off

Wandelen is goed voor de gezondheid. Het verbetert je conditie, het versterkt je hart, je gewrichten blijven er soepel van en het is ook nog eens een ontspannende bezigheid. Wie een flink aantal stappen per dag zet, kan zelfs geleidelijk gaan afvallen. Maar hoeveel stappen zijn hier gemiddeld genomen voor nodig?  

Over het minimale aantal stappen per dag lopen de meningen nogal uiteen. Maar als je deze meningen middelt, dan zouden dagelijks 10.000 stappen al voldoende zijn om gewicht te verliezen. En hoe ga je meten wat je aantal stappen per dag is? Met een stappenteller, oftewel een pedometer. Dit is een apparaatje dat aan je broekriem wordt gedragen en met behulp van een sensor bijhoudt hoeveel stappen je zet.


Gewichtsverlagend effect

Wetenschappers van de University of Michigan in de Verenigde Staten hebben negen studies geanalyseerd die het verband aangaven tussen het gebruik van een pedometer en gewichtsverlies. Uit de resultaten blijkt dat een pedometer een gewichts- verlagend effect heeft, ook al lijkt dit effect op het eerste gezicht maar klein.
Houd een doel voor ogen

De proefpersonen binnen deze onderzoeken waren volwassenen met overgewicht of obesitas die wandelprogramma’s volgden terwijl ze de stappenteller op hun lichaam droegen. Ze mochten gewoon hun eigen eetpatroon aanhouden. Tussen de studies bestonden wel enkele kleine verschillen. In sommige studies liepen de deelnemers 10.000 stappen per dag, terwijl deelnemers van andere studies een persoonlijk doel moesten bereiken, zoals dagelijks 1000 stappen extra zetten. De duur van de studies varieerde van een maand tot een jaar.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er alleen effect te zien is, indien de gebruikers van de stappenteller een vooraf vastgesteld doel voor ogen hebben en dagelijks bijhouden hoeveel stappen ze hebben gelopen. De deelnemers die het apparaatje op deze manier gebruikten, blijken ruim 2000 stappen (ongeveer 1,5 kilometer) meer te lopen dan ze normaal gewend zijn te doen. Dit is goed voor een verhoging van 26,9 % op hun dagelijkse fysieke activiteit, wat zorgt voor een verbranding van 100 calorieën méér per dag!


Motiverend

Waarschijnlijk heeft het apparaatje een motiverende werking, omdat het nu eenmaal ‘leuk’ is om te weten hoeveel stappen we zetten. We kunnen onszelf vervolgens uitdagen om het aantal stappen per dag langzaam op te schroeven tot een niveau dat helpt om gewicht te verliezen. Eigenlijk zou iedereen eens een stappenteller moeten dragen. De één zal verrast zijn over het hoge aantal stappen dat hij op een dag zet, terwijl de ander juist zal inzien dat er sprake is van een tekort aan stappen. Op deze manier komen we te weten of we toekomen aan een gezonde portie lichaamsbeweging. Valt het aantal stappen tegen en wil je er wat aan doen? Laat je autosleutels of strippenkaart dan eens thuis en ga lopen. Je lichaam en geest zullen er profijt van hebben.

 Auteur: Ivan Wolffers, hoogleraar gezondheidszorg en cultuur VU