02
APR
2014

Streng dieet zorgt voor een langer leven

Posted By :
Comments : Off

Uitkomsten  onderzoek door de Wisconsin en Alabama universiteiten bij 76 resusapen die 25 jaar zijn gevolgd  wat onlangs werd gepubliceerd in NatureKort gezegd komt het erop neer dat wie weinig eet, langer gezond blijft en langzamer oud wordt(ervan uitgaand dat wat voor resusapen geldt ook voor mensen geldt)

Onderzoek
De helft van de apen mocht zoveel eten als ze wilden, om menselijke eetgewoonten na te bootsen. De andere helft moest zich aan een strikt dieet houden: 30 procent minder calorieën dan gewoonlijk.
Resusapen die jarenlang op dieet waren gezet, bleven gezonder dan apen zonder eet beperkingen. Van de laatste groep gingen drie keer zo veel apen dood aan ouderdomskwalen.

‘Dat laat zien dat minder eten zorgt voor gezonder ouder worden’, zegt verouderingsbioloog Cor Calkhoven van UMC Groningen. Eerder toonden wetenschappers dit aan bij onder andere vliegen, gistcellen en knaagdieren.

Onduidelijk
Bij apen was het effect van de zogeheten ‘calorische restrictie’ altijd wat onduidelijk. Anderhalf jaar geleden nog meldde een ander team juist géén verschil tussen resusapen met en zonder dieet. Calkhoven legt uit dat de opzet van beide onderzoeken verschillend is. ‘De controle-apen mochten in dit onderzoek eten wat ze wilden; in het eerdere onderzoek kreeg de controlegroep vastgestelde porties. Eigenlijk was er bij die apen dus ook sprake van calorische restrictie, zij het in mindere mate.’

Bij de apen die minder voedsel binnenkregen – uit beide onderzoeken – ging de veroudering minder snel; ouderdomsverschijnselen als een slechte afweer, spierzwakte of diabetes kwamen bij dieren uit deze groep minder voor dan bij apen die veel mochten eten.

De combinatie van beide studies is interessant, denkt Calkhoven. Een beetje minder eten, zoals de controleapen uit de eerste studie, blijkt ook al gezond. Dat sluit aan bij eerder onderzoek bij knaagdieren, waaruit bleek dat 10 procent minder eten al veel winst opleverde. Dat is maar goed ook, want ’30 procent minder eten is toch lastig vol te houden’, aldus Calkhoven.

‘Bij mensen werkt het net zo’
Dit onderzoek is gedaan bij resusapen. ‘Omdat die dicht bij ons staan, is er grote kans dat dit bij mensen net zo werkt’, zegt Calkhoven. De conclusie van beide onderzoeken is volgens hem dat een gematigd dieet het best is voor de gezondheid bij ouder worden. ‘Eigenlijk een oude wijsheid’.

Oorspronkelijk artikel in “de Volkskrant”

 

De Auteur